diumenge, 7 de desembre del 2008

6 de desembre: ACABEM LES DESCÀRREGUES A LA CASAMANCE


Després de l’arribada esgotadora i titànica que vam tenir tots plegats a la Casamance, avui hem tingut una jornada més tranquil•la. Ens hem pogut llevar a una hora prudent, esmorzar a l’aire lliure a la fantàstica casa del Governador (l’Alberg de BAS per fomentar el turisme solidari), per acte seguit procedir a l’entrega dels centenars llargs de caixes destinades a diferents projectes de cooperació en aquesta esplèndida i acollidora regió senegalesa.

Així, per agilitzar la feina col•lectiva, ens hem dividit en 3 columnes. Els companys del Projecte Xevi han estat a Tendouck i Bignona, on tenen els seus projectes. Un altre grup hem anat fins a Oussouye, Oukout i M’Lomp on hem descarregat el material per a les associacions: Fundació Kassunay, Africania, Kasamu Aku, Fes, Babel Punto de Encuentro, Creix, Bafalay i l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. Finalment, la tercera comitiva s’ha desplaçat als pobles de Affiniam, Zinguichor i Bignona, on s’han fet les entregues de la Fundació Barcelona Sida 2002 a l’hospital de Bignona, Anafa i Rotarac.

Aquest recorregut per la Casamance no només ha servit per culminar una tasca de cooperació, sinó per despertar els sentits de tots nosaltres. Costa definir la sensació de vertigen que un té quan admira els majestuosos arbres fromagiers i els boscos de teca que inunden la regió, les olors de les plantes aromàtiques, els sorolls dels ocells i dels nens i les nenes que a peu de carretera ens saluden: “lulúm, lulúm ça va?” (home blanc, com estàs?) tot agitant les mans et regalen somriures impagables, les cares incrèdules, amb ulls com taronges, davant els jocs de màgia del nostre amic Paco Rojas (arrasa, sobretot, el joc de la desaparició del mocador vermell), els voltors al mig de la població, els porquets en terres musulmanes, el tacte aspre de les fulles de teca, les pistes rogenques... tot això ens fa prendre consciència de la nostra realitat tot comparant-la amb els contrastos que ens ofereixen aquestes terres.

Donada la complexitat de la regió, les entregues s’han perllongat més del que seria desitjable, amb insuportables controls militars, micos i llangardaixos gegants, hem acabat dinant a les set de la tarda! Sense ni un moment de repòs, alguns companys de Barcelona Acció Solidària hem anat a l’aula informàtica del projecte “Kayanior”on ja s’estan instal•lant els ordinadors que enguany ha baixat la Caravana.

Per a rematar un dia perfecte, el sopar no podia esser menys: truita de patates i “crevettes” (gàmbes) ens esperen.

11 comentaris:

mare ha dit...

Emma, soc la Clara, és fantàstic el que esteu fent. En Robert i l'Eva van estar també per aquests països en un projecte solidari de regalar pilotes de fútbol als nens que jugaven pel carrer amb pilotes fetes de draps. Us vaig seguint.

Anònim ha dit...

hola!!!!..que bonito ya teneis todo repartido...lo que daria por ver las caritas de esos niños..ade cariño mucho ánimo...y trabaja mucho por esos niños....besitos a todos...

mary...gallega

Anònim ha dit...

ànims nois!!!
la vostra fita gairebé està complerta, només heu d´admirar els ulls de tots aquells q us esperen anr rera any, la vostra feina és magnífica.... i ara la tornada, segurament dura tmb, xo tots els q us estimem estem desitjosos q arribi ja el dia 17.

Anònim ha dit...

papaaaá! soy Lucía! que tal por áfrica? espero que muy bien. El otro día te escribí pero no se por qué no se mandó...bueno cómo va todo? por aquí bien. solo me quedan 5 examenes la semana que viene y acabo! jaja tengo unas ganas...Bueno cuidate mucho, ¿vale?un beso muy grandee! te quiero!

Mari ha dit...

Que pasa caravaneros, ya veo que neu capa casa que ve, cuñaeteeee que me alegro un monton que todo halla salido bien, que sepas que aqui se te echa mucho de menos que eres la alegria de la huerta.
Muxos besukis de tu sobri la Carlota y moltas abrazadas de tu cuñaete carlos y aqui la que escribe muxossssssssssss besos. Venga animo que ya queda pokico, un saludo para todos.

Anònim ha dit...

Hola, guapísima, te vemos estupenda en la foto. Estáis realizando una gran labor, nos da mucha alegría ver lo que haceis por esos niños. Bueno, nos imaginamos que te queda muy poquito para volver. Un beso fuerte de tus primos.

Anònim ha dit...

ei!
aquí la MAFIA 2 desde Diakha! por fin podemos conectar!

gromenauerssss(leo dixit) cómo va todo por ahí? nosotros andamos de polvo hasta las cejas!

estamos en Tambacunda (para Leo Gambachumba. Mañana de regreso hacia Thies;dejad algo de madera para nosotros si llegais antes...!
tenemos ganas de veros y echar unas flags juntos.
buen viaje de regreso

firmado: la mafia 2.

Anònim ha dit...

somos la mafia otra vez, antes hemos tenido que dejar la conexión porque teníamos que ir a montar las tiendas, las mesas, la intendencia...ya sabeis, en plan campaña.
acabamos de ver la foto de vuestra columna ....(vaya cara de frikis que teneis!!!) _Diego dixit_
nos vamos a cenar, Tori y Ana nos llaman!
nos vemos!

Anònim ha dit...

ala, ya esta la parte 1ª del viaje, ahora a volver, que aqui os espera un mundo diferente

ya no hay crisis, los bancos regalan el dinero el paro¿?¿? que era eso??

nada nada, vosotros venid, aunque creo que aqui mas de uno se plantea bajarse alli, arroz con langosta ufffff

un saludo especial a diego de enrique y carmen de can clos

Anònim ha dit...

un privilegi haver viatjat amb vosaltres, amb aquest objectiu tant fantàstic. Ànim i forces per la tornada. He arribat a Barcelona i falta color, i cerco les emocions en el meu cor. Molts petons per a tothom, i fins la tornada. Jordi C

Anònim ha dit...

Ànims caravana, la feina ben feta no té fronteres! Ja podeu estar trankils perquè tots els vostres objectius s´han complert, el record més gran que us endureu de tot això és la calor humana que es despren en aquests països, els somriures dels infants i les paraules i gestos que omplen de vida aquests petits poblets del Senegal! La tornada serà dura però us emporteu un bon record i l'esperança que es pugui repetir any rere any!! Records als germans Bosch i a tota la caravana!!!!!